Sladki pelin: nenavadna užitna rastlina, ki bi lahko bila na vašem dvorišču!

Ali ste vedeli, da je sladki pelin (Artemisia annua) lahko na vašem dvorišču? Ta rastlina ima številne prednosti in se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Sladki pelin je znan po tem, da ubija parazite, znižuje vročino in lajša bolečine. Lahko se uporablja tudi kot insekticid in je učinkovit proti malariji. Če imate sladki pelin na domačem dvorišču, ga lahko uporabite za pripravo čaja ali tinkture.

Rastlina: Kako jo lahko prepoznamo

Listi in stebla se lahko uporabljajo za izdelavo zdravil. Je visoka zel z rumenimi ali zelenimi cvetovi.

Zgodovina: Tradicionalna uporaba sladkega pelina

V tradicionalni kitajski medicini sladki pelin (Cháng shá) blaži vročino in malarijo. Zelišče je znano tudi kot “qinghao” v mandarinščini, kar pomeni “zeleno zelišče”. V starih časih so ljudje zel obešali po svojih domovih, da bi odganjali zle duhove.

Danes: ali se uporablja v medicinske namene?

Da, sladki pelin se uporablja v medicinske namene in to že stoletja. Rastlina vsebuje kemikalijo, imenovano artemisinin, ki učinkovito zdravi malarijo. Artemisinin preučujejo tudi glede njegovega potenciala za zdravljenje drugih bolezni, kot je rak.

Sladki pelin in rak

Sladki pelin, znan tudi kot Artemisia annua, je zelnata rastlina iz družine marjetic. Doma je v Aziji, vendar je bil uveden v številne druge dele sveta. Sladki pelin ima dolgo zgodovino uporabe v tradicionalni kitajski medicini in se zdaj preučuje zaradi njegovih potencialnih lastnosti v boju proti raku.

Laboratorijske študije so pokazale, da izvleček sladkega pelina lahko ubija rakave celice in zavira rast novih krvnih žil v tumorjih. Študije na živalih so tudi pokazale, da lahko izvleček sladkega pelina zmanjša velikost tumorjev in izboljša stopnjo preživetja.

Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili, ali se sladki pelin lahko uporablja za zdravljenje raka pri ljudeh, so ti predhodni rezultati obetavni. Izvleček sladkega pelina lahko nudi varno in učinkovito zdravljenje raka z malo stranskimi učinki.

Zaključek

Skratka, sladki pelin je lahko na vašem dvorišču, pa tega morda niti ne poznate. Vendar pa ima ta rastlina številne prednosti in jo je mogoče uporabiti na veliko različnih načinov. Če menite, da imate sladki pelin na svojem dvorišču, ga raziščite in ga pravilno prepoznajte.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja