Od semena do kalčka: Kako gojiti sladki pelin

Sladki pelin (Artemisia annua) je enoletna zel, ki jo je enostavno vzgojiti iz semena. Potrebna je potrpežljivost. Tukaj je tisto, kar potrebujete za začetek.

Kaj je sladki pelin?

Sladki pelin (Artemisia annua), imenovan tudi draga Annie ali enoletni pelin, je vrsta cvetnice iz družine marjetic. Kljub imenu ne gre za pravi pelin. Doma je v zmerni Aziji, vendar je bil uveden v številne druge dele sveta in je zdaj široko naturaliziran. Zraste do 2 m (6 ft 7 in) visoko in proizvaja majhne rumenkasto-zelene cvetove od julija do septembra.

Listi in cvetoči vršički sladkega pelina se uporabljajo za pripravo zeliščnega čaja, imenovanega yin Chen Hao čaj. Ta čaj se v tradicionalni kitajski medicini uporablja za zdravljenje vročine, malarije in bolezni jeter. Sladki pelin vsebuje tudi spojino, imenovano artemisinin, ki je zdravilo proti malariji.

Prednosti sladkega pelina

Koristne lastnosti sladkega pelina so znane že stoletja. Zelišče je doma na Kitajskem in se v tradicionalni kitajski medicini uporablja že več kot 2000 let. Sladki pelin se najpogosteje uporablja za zdravljenje vročine, malarije in drugih okužb. Zelišče vsebuje artemisinin, spojino, ki je učinkovita proti številnim bakterijam in virusom. Sladki pelin deluje tudi protivirusno, protivnetno in antioksidativno.

Kako gojiti sladki pelin

Pelin (Artemisia absinthium) je zelnata trajnica z rumenimi cvetovi in ​​srebrnozelenimi listi. Zaradi listov in cvetočih vrhov je absint grenka pijača. Sladki pelin (Artemisia annua) je sorodna rastlina, ki proizvaja artemisinin. Obe rastlini pelina sta enostavni za gojenje.

Za pridelavo sladkega pelina semena začnite saditi v zaprtih prostorih pozno pozimi ali zgodaj spomladi. Semena posejte na površino vlažne mešanice za lončenje in jih pokrijte s tanko plastjo vermikulita. Lončke postavite na toplo mesto in vzdržujte vlažno zemljo, dokler se sadike ne pojavijo.

Sladki pelin najbolje uspeva na soncu in v dobro odcedni zemlji.

Nasveti za gojenje sladkega pelina

Gojenje sladkega pelina je lahko enostavno in koristno. Tukaj je nekaj nasvetov za začetek:

  1. Začnite z zdravimi sadikami ali potaknjenci. Poiščite rastline brez škodljivcev in bolezni.
  2. Posadite v dobro odcedna tla na polnem soncu do delne sence. Sladki pelin ima raje rahla, peščena tla.
  3. V rastni sezoni redno zalivajte, vendar ne pretiravajte. Posledično je rastlina, ko je vzpostavljena, odporna na sušo.
  4. Mesečno gnojite z uravnoteženim gnojilom v rastni sezoni.
  5. Obrezujte vsako leto, da bo rastlina kompaktna in urejena. Odstranite vse odmrle ali poškodovane veje, pa tudi tiste, ki se križajo ali drgnejo druga ob drugo.

Zaključek

Skratka, gojenje sladkega pelina ni težavno, a zahteva čas in potrpljenje. Vendar pa lahko z nekaj nege svojo čudovito rastlino pelina dobite v hipu.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja