Kako zgraditi popolno finsko savno: vodnik po korakih

Finske savne so svetovno znane po svojih terapevtskih in sproščujočih lastnostih in zgraditi svojo popolno savno doma je lažje, kot si morda mislite. Ta vodnik po korakih vam bo pokazal vse, kar morate vedeti, od izbire prave lokacije do izbire pravih materialov. Z malo načrtovanja in mazanjem komolcev boste lahko v trenutku uživali v prednostih finske savne.

Edinstvena tradicija savnanja na Finskem

Savnanje je finska tradicija, ki je edinstvena v mnogih pogledih. Finci so pred več kot 2000 leti prvi uporabili savno, ki je bila sestavni del njihove kulture. Posledično je na Finskem približno dva milijona savn, več kot v kateri koli drugi državi na svetu.

Savna je prostor, kjer se lahko ljudje sprostijo in sprostijo. Je tudi kraj, kjer se lahko ljudje družijo in povezujejo z drugimi. Tradicija savnanja je tako pomembna za Fince, da jo je celo Organizacija Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO) priznala kot eno od nematerialne kulturne dediščine človeštva.

Na Finskem je veliko različnih savn, vendar imajo vse eno skupno stvar: vse so zgrajene iz lesa.

Popolna lokacija

Ko iščete svojo finsko savno, si zapomnite nekaj stvari. Najprej boste našli ravno mesto, ki je dovolj veliko za namestitev savne in dodatkov. Drugič, zagotovite, da je območje dobro prezračeno in brez morebitnih nevarnosti požara. Nazadnje boste izbrali mesto blizu vodnega vira, da boste lahko napolnili zaloge vode v savni.

Zapomnite si te dejavnike in našli boste popolno mesto za svojo finsko savno.

Popolna velikost

Ne glede na kvadraturo vašega doma obstaja velikost savne, ki se bo popolnoma prilegala. Kompaktna savna je primerna za manjše hiše ali stanovanja. Te savne so običajno velike 4 krat 4 čevlje in lahko sprejmejo do dve osebi. Razmislite o srednje veliki savni, če imate malo več prostora za delo. Te savne so običajno velike šest krat šest metrov in lahko sprejmejo do štiri osebe. Največje savne so velike osem krat osem metrov in lahko sprejmejo do šest ljudi. Ne glede na to, kakšno velikost doma imate, obstaja velikost savne, ki se bo popolnoma prilegala.

Popolni materiali

Finska savna je odličen način za sprostitev in razstrupljanje telesa, toda iz katerih materialov bi morali ustvariti svojo?

Najpomembnejši material, ki ga potrebujete za finsko savno, je les. Stene in strop naj bodo iz lesenih desk, tla pa obložena z lesenimi deskami ali ploščicami. Za ogrevanje savne boste potrebovali tudi peč, ki je lahko lesena, kovinska ali celo kamnita.

Drug pomemben dejavnik je izolacija. Stene in strop dobro izolirajte, da preprečite uhajanje toplote. To lahko dosežete z uporabo debelih plasti izolacijske plošče ali odej.

Nenazadnje boste potrebovali prezračevalni sistem, da bo zrak v savni ostal svež. To je lahko preprosto kot odprto okno ali vrata ali pa namestite bolj izpopolnjen prezračevalni sistem.

Popolna konstrukcija

Če vas zanima izdelava vaše finske savne, morate vedeti nekaj stvari. Najprej boste morali kupiti nekaj kamnov za savno. Najdete jih v večini trgovin z opremo za dom. Ko boste imeli svoje kamne, boste morali pod njimi zakuriti ogenj. To lahko storite tako, da prižgete nekaj papirja pod skalami. Ko ogenj traja približno eno uro, je čas, da kamnom dodamo vodo. To boste najprej storili počasi, da ne boste pogasili ognja. Ko je savna segreta, lahko začnete uživati ​​v njenih blagodatih!

Zaključek

Skratka, izgradnja popolne finske savne je proces, ki zahteva skrbno načrtovanje in izvedbo. Če pa sledite korakom, opisanim v tem članku, lahko ustvarite savno, v kateri bodo uživali vsi, ki jo z veseljem uporabljajo.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja