Kako strupen je sladki pelin?

Znanstveniki so nedavno odkrili, da številne živali rade jedo sladki pelin. Morda boste presenečeni, ko boste izvedeli, da nekatere od teh živali vključujejo: čebele, ose, mravlje in celo nekatere ptice! Znanstveniki verjamejo, da te živali rade jedo sladki pelin, ker vsebuje kemikalijo, ki jim pomaga ubraniti plenilce.

Kaj je sladki pelin?

Sladki pelin, znan tudi kot Artemisia annua, je rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Listi in cvetovi rastline se uporabljajo za pripravo čaja, ki naj bi imel številne zdravstvene koristi. Nekatere od teh koristi vključujejo znižanje vročine, pomoč pri prebavi in ​​pomoč pri lajšanju bolečin. Sladki pelin se preučuje tudi glede njegovega potenciala za zdravljenje malarije in raka.

Katere živali jedo sladki pelin?

Sladki pelin ali Artemisia annua je rastlina, ki izvira iz Azije. Med živalmi, ki jedo sladki pelin, so jeleni, zajci in miši. Rastlino jedo tudi nekatere ptice, med drugim prepelice in jerebice. Sladki pelin vsebuje kemikalijo, imenovano artemisinin, ki se uporablja za zdravljenje malarije.

Zakaj živali jedo sladki pelin?

Živali že stoletja jedo sladki pelin. Sladki pelin zdravi številne bolezni, vključno z malarijo, drisko in grižo. Uporabljajo ga lahko tudi za krepitev imunskega sistema.

Obstaja nekaj možnih razlogov, zakaj živali jedo sladki pelin. Prvič, rastlina jim lahko pomaga ubraniti plenilce ali parazite. Prav tako jim lahko pomaga učinkoviteje prebaviti hrano. Poleg tega je sladki pelin lahko dobrega okusa.

Kako sladki pelin vpliva na živali?

Sladki pelin, znan tudi kot Artemisia annua, je rastlina, ki vsebuje spojino, imenovano artemisinin. Ta spojina je učinkovita proti parazitu, imenovanemu Plasmodium falciparum, ki je odgovoren za povzročanje malarije. Ko artemisinin vstopi v krvni obtok, ubije parazite tako, da jih prisili, da počijo.

Učinki sladkega pelina na živali niso obsežno raziskani, vendar obstajajo dokazi, da je lahko škodljiv. Na primer, v eni študiji so imele podgane, ki so jim dajali artemisinin, v možganih nižje ravni pomembnega antioksidanta, imenovanega glutation. To lahko povzroči nevrološke težave in morda celo smrt.

Čeprav je potrebnih več raziskav, da bi ugotovili natančne učinke sladkega pelina na živali, je jasno, da je treba to rastlino uporabljati previdno.

Zaključek

Skratka, uživanje živali s sladkim pelinom ni tako presenetljivo, kot bi si mislili. Rastlina ima koristne lastnosti za živali, vključno s pomočjo pri prebavi in ​​zagotavljanju vira energije.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja