Kako posušiti sladki pelin: popolna metoda sušenja za to rastlino

Če iščete popoln način sušenja sladkega pelina, ste na pravem mestu. Ta članek vam bo pokazal, kako na najboljši možni način posušiti sladki pelin. Z upoštevanjem naših preprostih navodil boste sladki pelin vsakič odlično posušili.

Kaj je sladki pelin?

Artemisia annua ali sladki pelin je rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Listi in cvetovi rastline se uporabljajo za pripravo čaja, ki naj bi imel številne zdravstvene koristi. Sladki pelin lahko najdemo v divjini, gojijo pa ga tudi komercialno za uporabo v zeliščnih zdravilih.

Obiranje: kdaj in kako obirati

Nabiranje sladkega pelina se običajno izvaja poleti, ko rastlina dodobra odcveti. Liste in cvetove lahko odrežemo z rastline in jih posušimo za kasnejšo uporabo.

Sušenje: metode sušenja

za sušenje sladkega pelina lahko uporabimo številne metode. Najbolj pogost in učinkovit način je uporaba dehidratorja. Tako bodo listi ohranili svojo barvo in okus. Druga možnost je, da pelin posušite na zraku, tako da ga z glavo navzdol obesite v dobro zračen prostor. Ta metoda traja dlje, vendar ne zahteva posebne opreme.

Ne glede na način sušenja, ki ga izberete, morate zagotoviti, da so listi dehidrirani, preden jih shranite. Če na listih ostane celo majhna količina vlage, bodo splesnili in postali neuporabni. Posušeni listi sladkega pelina pa se ob pravilnem shranjevanju obdržijo več mesecev.

Shranjevanje: kako shraniti posušen sladki pelin

Posušen sladki pelin lahko shranite na več načinov. Najpomembnejša stvar, ki si jo morate zapomniti, je, da ostane suha. Sladki pelin je najbolje hraniti v nepredušni posodi na hladnem in temnem mestu.

Če sladki pelin hranite več kot mesec dni, je najbolje, da posodo zaprete. Tako posušeno zelišče ne bo izgubilo svoje moči. Tudi pri shranjevanju sladkega pelina pazimo, da ima posoda nalepko z imenom zelišča in datumom sušenja.

Uporaba: načini uporabe posušenega sladkega pelina

Posušen sladki pelin lahko uporabljamo na različne načine. Najpogostejši način je priprava čaja tako, da posušeno zelišče 10 minut namočite v vrelo vodo. Lahko se jemlje tudi v obliki kapsul ali kot izvleček.

Nekatere študije so pokazale, da lahko sladki pelin pomaga pri ubijanju rakavih celic in izboljšanju stopnje preživetja pri ljudeh z določenimi vrstami raka. Za potrditev teh ugotovitev je potrebnih več raziskav. Vendar se zdi, da je sladki pelin ob pravilni uporabi varen in ga dobro prenaša.

Zaključek

Skratka, najboljši način za sušenje sladkega pelina je, da ga z glavo navzdol obesite v temnem in hladnem prostoru. Tako boste ohranili zdravilne lastnosti rastline in jo ohranili dlje. Zato poskusite naslednjič, ko boste morali posušiti to rastlino!

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja