Kako izgleda sladki pelin

Sladki pelin, znan tudi kot Artemisia annua, je rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Rastlina je doma na Kitajskem, zdaj pa jo lahko najdemo v mnogih drugih delih sveta. Sladki pelin se najpogosteje uporablja za zdravljenje malarije. Rastlina vsebuje spojino, imenovano artemisinin, ki je učinkovita proti parazitu Plasmodium falciparum, ki je najpogostejši povzročitelj malarije.

Kako izgleda sladki pelin:

Sladki pelin (Artemisia Annua) je trajnica iz družine marjetic. Doma je v zmerni Aziji, vendar se je preselil v druge dele sveta, vključno s Severno Ameriko in Evropo. Lahko doseže 2-3 metre višine in ima rumene cvetove. Listi so podolgovati in imajo nazobčane robove. Ime je dobil, ker je lahko tudi sladilo. Ne smemo pa ga zamenjevati z navadnim pelinom (Artemisia absinthium), ki je veliko bolj grenak in ga ne smemo uživati.

Kako izgledajo listje:

Sladki pelin (Artemisia annua) je trajnica, ki izvira iz zmernih predelov Azije. Listi sladkega pelina so ovalne oblike in nazobčanih robov. So temno zelene barve s srebrno belo spodnjo stranjo. Listi sladkega pelina po zmečkanju oddajajo močno sladko aromo.

Kako izgleda cvet:

Ko boste prvič videli cvet sladkega pelina, boste morda presenečeni nad njegovim videzom. Cvetni listi so veliki in ukrivljeni, sredica cveta pa je napolnjena z množico drobnih zelenkasto rumenih cvetov. Cvetovi sladkega pelina izvirajo iz Azije in se že stoletja uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini. Danes te čudovite rože gojijo po vsem svetu.

Kako izgleda plod:

Plod sladkega pelina je majhen in okrogel. Je zelene barve in ima trdo zunanjo lupino. V notranjosti ploda je bela mesnata snov, ki vsebuje semena rastline. Okus sadja je sladek in rahlo kiselkast.

Zaključek

Skratka, sladki pelin se uporablja za marsikaj, kot so čaj, tinktura, mešanica za prekajevanje. Uporablja se tudi v kitajski medicini. Vendar pa je sladki pelin močno zelišče in ga je treba uporabljati previdno.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja