Kaj je sladki pelin in kakšen je v primerjavi z navadnim pelinom?

Sladki pelin, poznan tudi kot enoletna artemizija, je navadnemu pelinu tesno sorodna rastlina. Glavna razlika med sladkim pelinom in navadnim pelinom je, da sladki pelin vsebuje višje ravni artemisinina, spojine z antimalaričnimi lastnostmi. Poleg tega je sladki pelin dragocenejši od navadnega pelina in ima močnejšo aromo.

Kaj je pelin?

Pelin je rastlina, ki se že stoletja uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Iz listov in cvetov rastline pripravimo grenak čaj, ki pomaga pri prebavnih težavah, glavobolih in vročini. Pelin se včasih uporablja tudi kot naravni insekticid.

Kaj je sladki pelin?

Sladki pelin, znan tudi kot Qinghaosu, je zelišče, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. Zdravilna učinkovina sladkega pelina je artemisinin, ki se uporablja za zdravljenje malarije. Sladki pelin se uporablja tudi za zdravljenje vročine, bolezni srca in raka. V zadnjih letih so sladki pelin proučevali glede njegovega potenciala za zdravljenje Alzheimerjeve bolezni in drugih oblik demence.

Razlika med pelinom in sladkim pelinom

Pelin je rastlina, ki se že stoletja uporablja zaradi svojih zdravilnih lastnosti. Rastlina raste v Evropi, Aziji in Severni Ameriki. Pelin je znan tudi kot Artemisia absinthium, absinthium in absinthe. Sladki pelin poznamo tudi pod imenom Artemisia annua. Obe rastlini spadata v isto družino, vendar nista ista rastlina.

Sladki pelin je najbolj znan po uporabi v kitajski medicini.

Prednosti sladkega pelina

Zeliščni čaji se že dolgo uporabljajo v tradicionalni kitajski medicini (TKM) za zdravljenje različnih bolezni. Sladki pelin (Artemisia annua) je rastlina z bogato zgodovino medicinske uporabe.

Čaj iz sladkega pelina je učinkovit pri zdravljenju malarije, saj vsebuje artemisinin, spojino z antimalaričnimi lastnostmi. Poleg učinkovitosti proti malariji se čaj iz sladkega pelina tradicionalno uporablja za zdravljenje vročine, prehlada in gripi podobnih simptomov.

Nedavne študije so tudi pokazale, da lahko čaj iz sladkega pelina pomaga pri zdravljenju raka. Ena študija je pokazala, da artemisinin lahko ubije rakave celice in vitro, medtem ko je druga študija pokazala, da lahko izvleček sladkega pelina zavira rast človeških pljučnih rakavih celic.

Stranski učinki sladkega pelina

Sladki pelin, znan tudi kot artemisia annua, je rastlina, ki se že stoletja uporablja v tradicionalni kitajski medicini. V zadnjem času pridobiva na priljubljenosti kot naravno zdravljenje raka. Kljub temu, da ima sladki pelin številne potencialne koristi, moramo upoštevati nekatere stranske učinke.

Sladki pelin lahko povzroči prebavne motnje, če ga jemljemo v velikih odmerkih. Lahko deluje tudi z drugimi zdravili, zato se je nujno posvetovati z zdravnikom, preden ga vzamete. Poleg tega sladki pelin morda ni primeren za nosečnice in doječe matere.

Na splošno je sladki pelin na splošno varen in ga bolniki dobro prenašajo. Vendar pa se je, tako kot pri vsakem zeliščnem zdravilu, nujno posvetovati s svojim zdravnikom, preden ga vzamete, da zagotovite, da je pravo za vas.

Zaključek

Skratka, sladki pelin je vrsta rastline Artemisia z višjo vsebnostjo artemisinina. Zaradi tega je učinkovitejši pri zdravljenju malarije in drugih bolezni. Medtem ko je učinkovit tudi navadni pelin, je boljša izbira sladki pelin, če je na voljo.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja