Bonton savnanja: Kaj smemo in kaj ne smemo v finskih savnah

Finske savne so svetovno znane po svojih sproščujočih in terapevtskih učinkih. Vendar, če ste novi v savnanju, morate upoštevati nekaj pravil bontona, da kar najbolje izkoristite svoj čas tam. Ta članek vam bo podal kratek pregled finskih savn, ki jih je treba in česa ne.

Kako je finska savna postala svetovni fenomen

Na Finskem obstaja rek »če je savna, potem savna«, kar pomeni, da če imate možnost savnanja, si jo morate vedno privoščiti. In čeprav Finci morda niso edini ljudje, ki obožujejo dobro savno, so nedvomno odgovorni za njihovo popularizacijo po vsem svetu.

Savne so na Finskem uporabljali že stoletja, njihova priljubljenost pa je narasla šele v zadnjem času. Na Finskem je zdaj več kot 2 milijona savn kot v kateri koli drugi državi.

Kako je torej finska savna postala svetovni fenomen? To ni nobena skrivnost – savne so neverjetna mesta za sprostitev in počitek. Uporabljate jih lahko vse leto in nudijo številne koristi za zdravje (vključno z izboljšano cirkulacijo in zmanjšanjem ravni stresa).

Kako je finska savna postala nacionalna ikona

Finska savna je več kot le nacionalna ikona – je način življenja. Že stoletja je bila savna bistveni del finske kulture, saj je zagotavljala prostor za sprostitev, socialno interakcijo in celo fizikalno terapijo.

Danes je na Finskem več kot 3 milijone savn – to je ena na vsake štiri ljudi! In medtem ko je tradicionalna savna na drva še vedno priljubljena, mnogi Finci zdaj uživajo v električnih ali infrardečih savnah.

Kako kar najbolje izkoristiti čas v finski savni

Finske savne so svetovno znane po svojih sproščujočih in terapevtskih lastnostih, toda kako lahko kar najbolje izkoristite svoj čas v eni? Upoštevajte te nasvete in res boste imeli odlično izkušnjo.

Najprej pridite zgodaj, da se lahko postopoma prilagodite vročini. Nato, ko ste v savni, polijte kamne z vodo, da ustvarite paro in po potrebi povečajte temperaturo. Nato poiščite udobno mesto in se sprostite!

V savni lahko ostanete, kolikor dolgo želite, vendar ne pozabite zapustiti savne, preden začnete čutiti vrtoglavico ali omotico. Po savnanju se stuširajte s hladno vodo ali se potopite v hladen bazen, da se vaše telo prilagodi na povprečno temperaturo.

Kako premagati vročino v savni

Mnogi ljudje iščejo načine, kako se ohladiti, ko zunanje temperature narastejo. Kopanje v bazenu ali jezeru je ena možnost, druga pa je preživljanje časa v savni.

Savnanje se že stoletja uporablja za sproščanje in razstrupljanje telesa. Poleg tega lahko toplota savne pomaga pri sprostitvi mišic in izboljšanju cirkulacije.

Tu je nekaj nasvetov, kako kar najbolje izkoristiti čas v savni:

  • Pijte veliko vode pred in po savnanju, da ostanete hidrirani.
  • V savni ne ostanite več kot 20 minut.
  • Vsakih nekaj minut si vzemite odmor, da se ohladite tako, da potopite noge v hladno vodo ali nekaj minut sedite zunaj savne.

Tri stvari, ki jih nikoli ne smete početi v savni

Savna je odličen način za sprostitev, vendar obstaja nekaj stvari, ki jih med uživanjem v tem razkošju nikoli ne smete početi. Tukaj je 10 stvari, ki jih nikoli ne smete početi v savni:

  • Ne pijte alkohola. V savni je vabljivo popiti pivo ali kozarec vina, vendar alkohol dejansko dehidrira vaše telo in lahko povzroči omotico ali vrtoglavico.
  • Ne ostanite predolgo notri. Pomembno je, da poslušate svoje telo in v savnanju ne pretiravate. Preživeti več kot 20 minut v savni je lahko nevarno, zato si pogosto privoščite odmore in ostanite hidrirani.
  • Ne nosite ničesar, kar vas omejuje. Nošenje tesnih oblačil ali nakita lahko povzroči draženje kože ali opekline.

Zaključek

Skratka, upoštevanje teh preprostih nasvetov o bontonu bo pomagalo zagotoviti, da bo vsak imel sproščujočo in prijetno izkušnjo v savni. Ne pozabite zmerno polivati ​​kamenja z vodo, sedeti na brisačo ali podlogo in pustiti drugim, da pridejo na vrsto v parni sobi pred vami. Najpomembneje pa je, da se sprostite in uživate v prednostih preživljanja časa v finski savni!

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja