Ali sladki pelin ubija parazite?

Zeliščna medicina obstaja že stoletja in mnogi prisegajo na njeno učinkovitost. Sladki pelin je eno takih zelišč, ki naj bi uničevalo parazite. Toda ali deluje? Oglejmo si znanost, ki stoji za sladkim pelinom, da ugotovimo, ali je ta trditev utemeljena.

Kaj je sladki pelin?

Sladki pelin, imenovan tudi Qinghaosu, je tradicionalna kitajska medicina. Uporablja se za zdravljenje vročine, malarije in drugih bolezni. Poleg tega sladki pelin vsebuje snov, imenovano artemisinin, ki naj bi ubijala rakave celice.

Katere parazite ubija?

Sladki pelin, znan tudi kot Artemesia annua, je rastlina, ki se že stoletja uporablja za zdravljenje različnih bolezni. Toda nedavne študije so pokazale, da je to starodavno zdravilo lahko učinkovito tudi proti nekaterim parazitom.

Eden takih parazitov je Plasmodium falciparum, ki je odgovoren za povzročanje malarije. Študija, izvedena na Kitajskem, je pokazala, da je sladki pelin učinkovit pri ubijanju tega parazita.

Druga študija je pokazala, da lahko izvleček sladkega pelina uniči ličinke kavljaste gliste Trichuris trichiura. To je pomembno, ker so kavljaste gliste eni najpogostejših parazitov na svetu in lahko povzročijo različne zdravstvene težave, vključno z anemijo in črevesno krvavitvijo.

Če torej iščete učinkovit način za uničevanje parazitov, je morda vredno poskusiti sladki pelin.

Kako ubija parazite?

Sladki pelin vsebuje spojino, imenovano artemisinin, ki naj bi bila odgovorna za njegovo sposobnost ubijanja parazitov.

Artemisinin deluje tako, da napade celično steno parazita in povzroči, da poči. Ta spojina je učinkovita proti različnim parazitom, vključno s tistimi, ki povzročajo malarijo in filariozo.

Ali obstajajo stranski učinki?

Zaužitje sladkega pelina, znanega tudi kot artemisinin, je standardno zdravljenje malarije. Najpogostejši stranski učinek je slabost, ki pa jo lahko omilimo z zaužitjem zdravila s hrano. Drugi možni neželeni učinki vključujejo glavobol, omotico in kožni izpuščaj. Če opazite te neželene učinke, prenehajte jemati zdravilo in se posvetujte z zdravnikom.

Zaključek

Skratka, še vedno ni znano, ali lahko sladki pelin uniči parazite. Najnovejša študija je pokazala, da je učinkovit proti nekaterim parazitom, vendar moramo narediti več raziskav, da potrdimo njegovo učinkovitost. Medtem se lahko s svojim zdravnikom pogovorite o drugih možnostih zdravljenja parazitov.

Leave a comment

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja